כיסא הגלגלים הוא אמצעי מרכזי בחייהם של נכים ובעלי מוגבלויות, המשפיע במידה רבה על יכולת הניוד והעצמאות. בנוסף, כיסא הגלגלים משפיע על הרווחה הכללית, על הנוחות, על מניעת סיכונים בריאותיים ועוד. כדי להשיג את המטרות הללו יש תחילה לבחור בצורה נכונה את כיסא הגלגלים, תוך התחשבות במשקלו של המטופל, בגודל גופו, במגבלות שלו, בצרכי הניוד וכדומה. ולאחר שיש בבית כיסא גלגלים מתאים, חשוב גם לשמור לטפל בו היטב על מנת שישרת נאמנה את המשתמש.
טיפים לטיפול נאות בכיסא גלגלים
כסא גלגלים בנוי מרכיבים שונים בעלי תפקיד ספציפי, כגון הבריח, ברגים, מסגרת המושב וכדומה. לאורך זמן השימוש, בהתאם לתכיפות, לאופן השימוש ולתדירות, מרכיבים אלו יכולים קצת להשתחרר ויש לבחון אותם מעת לעת. כך למשל, מנגנון הסיבוב של חלקים שונים בכיסא הגלגלים עלולים להיתקע, ולכן מדי פעם יש לבחון את תנועת החלקה ואת ובמידת הצורך ליישם חומרי סיכה מתאימים. מצד שני, אם גיליתים שרכיב זה או אחר השתחרר יתר על המידה, יש לחזק את הבורג שלו, אך לא בצורה הדוקה מדי שלא מאפשרת חופש תנועה.
טיפ נוסף הוא לבחון את ברגי החיבור של מסגרת המושב, וכן את הבריח של כיסא גלגלים חשמלי. במידה ומוצאים כי הברגים או הבריח משוחררים מדי, יש להדק אותם, ואם מדובר בתופעה החוזרת על עצמה שוב ושוב במרווחי זמן קצרים, יש לפנות אל החברה שמכרה או השכירה לכם את הכיסא. ולבסוף, טיפ אחרון הוא לבדוק את החופש של הגלגלים ובמידה שהם תקועים לשמן אותם.
טיפים לניקיון של כיסא גלגלים
מטבע הדברים, כיסאות גלגלים נוטים לצבור לכלוכים בחלקיהם השונים, דבר העלול להאיץ תהליכים של בלאי, ואף להוביל לפגיעה בבריאות המשתמשים. כך למשל, אם למשתמש יש פצע, הוא עלול חלילה להזדהם ממגע עם משטח מלוכלך של כיסא הגלגלים. הטיפ הראשון הוא פשוט לקרוא את הוראות היצרן של כיסא הגלגלים, שכן הבדלים בין החומרים של השלדה, הגלגלים והריפוד עשויים לדרוש שימוש בחומרים ובשטיות שונות. טיפ נוסף הוא לא להשאיר כיסא שנחשף בחוץ לרטיבות ולכלוכים באותו המצב, אלא לנקות אותו לאחר השימוש.
בכל מקרה, יש לעשות שימוש רק בחומרי ניקוי המתאימים לעבודה זו, וכאמור בהתאם להוראות היצרן, ובהחלט כדאי לעשות שימוש בשואב אבק ייעודי. מעבר לכך, אם יש לכלוכים – למשל עקב שתייה או מזון שנשפך על הריפוד – עדיף לנקות אותם כמה שיותר מהר עם מטלית.