בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במודעות הציבורית לכל נושא הבריאות ואיכות החיים, ההקפדה על אורח חיים בריא ובכלל זאת גם על התזונה. ובהיותו של הלחם אחד מאבות המזון ומרכיב בסיסי בתזונה היומיומית שלנו, חלו שינויים משמעותיים גם בתחום הזה כאשר הביקוש ללחמים יותר בריאים ומזינים הלך וגבר.
עקב כך החלו המאפיות ברחבי הארץ לשנות את מרכיבי הלחמים שלהן, ולהתחיל להציע מוצרים חדשים כגון לחם חיטה מלא, לחם מקמח שיפון מלא, לחם כוסמין, לחמים קלים וכן הלאה. לכל אחד מהדגנים הללו יש יתרונות בריאותיים משלו, ולעיתים גם חסרונות מסוימים, ובשורות הבאות נסקור את היתרונות של לחם מקמח שיפון מלא.
שלל מרכיבים חיוביים
השיפון הוא דגן נפוץ המשמש לשלל מטרות, החל בכנת בירה ועד ללחמים. בראש ובראשונה, כמו כל דגן מלא יש בשיפון סיבים תזונתיים רבים יחסית, התורמים לפעילותה של מעכת העיכול. למעשה, תרומתם מתבטאת בכך שמערכת העיכול אינה מצליחה לפרק אותם ולכן מלאכת העיכול נפרשת על פני יותר זמן, דבר המשפר את ספיגת המרכיבים החיוניים שבמזון אל הגוף. גם תחושת השובע משתפרת עקב נושא זה, דבר המסייע בשמירה על המשקל ובמיעוט אכילה מיותרת.
מעבר לכך, לחם מקפח שיפון מלא כולל לא מעט מרכיבים חיוביים לבריאות. לדוגמא, הוא כולל חומצת אמינו בשם טריפופן אשר ממנה בין היתר מורכב הסרוטונין, נוירוטרנסמיטור האחראי על מצב הרוח ועל תהליכים נוספים התורמים לתחושת שובע על כך המשתמע מכך. כמו כן, בשיפון יש לא מעט מינרלים וויטמינים, ביניהם ויטמין בי לסוגיו השונים שהינו חיוני לשמירה על בריאות הלב, הכבד, העור ועוד.
אינדקס גליקמי נמוך של לחם מקמח שיפון מלא
עוד יתרון של לחם מקמח שיפון מלא טמון באינדקס הגליקמי שלו. האינדקס הגליקמי הוא מדד לעלייה בכמות הסוכרים בדם בפרק זמן מסוים לאחר הארוחה. אמנם הסוכרים הם מקור חשוב לאנרגיה, ומסיבה זו לחם הוא מזון המעניק אנרגיה, אולם עלייה מהירה בסוכרים הללו אחרי הארוחה מלווה גם בבעיות. ראשית, עבור אנשים סוכרתיים או בעלי סיכון לפיתוח סוכרת מסוג 2, זוהי בעיה של ממש. ושנית, עבור כל אדם העלייה המהירה באנרגיה מתבטאת בתחושה טובה שנגמרת מהר ומתחלפת בעייפות ולאות. אלו מצבים של אינדקס גליקמי גבוה, ולעומת זאת ללחם מקמח מלא שיפון יש אינדקס גליקמי נמוך יחסית. זאת אומרת: עלייה מתונה של אנרגיה זמינה השומרת עלינו חזקים וערניים לאורך זמן, מבלי לאתגר יתר על המידה את מערכות פירוק הסוכרים.