כנס הכשרה לסייעות וסייעים לילדים סוכרתיים במערכת החינוך, התקיים במרכז לסוכרת נעורים במרכז הרפואי זיו בצפת לקראת פתיחת שנת הלימודים תשע"ט.
ההכשרה כללה הרצאות ותרגול מעשי בתחום סוכרת נעורים. הסייעים הרפואיים למדו אודות המגבלות שמציבה הסוכרת ומצבי הקיצון שלה (היפוגליקמיה והיפרגליקמיה), עקרונות הטיפול, סוגי האינסולין, הכרת המכשור החדיש לניטור וטיפול, תזונה מתאימה, פעילות גופנית, התמודדות רגשית וכו'. המשתתפים גם תרגלו בעזרת הצוות הבכיר של מרכז בריינין לסוכרת נעורים ואנדוקרינולוגיה לילדים בהנהלת ד"ר אורנה דלי גוטפריד, כיצד להשתמש ולהפעיל את המכשירים המסייעים לשמירה על שגרת חיים מאוזנת באמצעות מדי סוכר, מדים רציפים, משאבות אינסולין ועוד.
ד"ר אורנה דלי-גוטפריד, מנהלת מרכז בריינין לסוכרת נעורים אומרת, כי בישראל חיים כיום כ- 5,000 ילדים מתחת לגיל 18 החולים בסוכרת נעורים, מתוכם כ- 400 ילדים בגילאי 3-9 וכי מעל- 80% מהילדים הנעזרים בסייעת רפואית, במערכת החינוך, הינם ילדים סוכרתיים. "לקראת פתיחת שנת הלימודים במוסדות החינוך, כנס זה חשוב ביותר. הסייעים לילדים סוכרתיים הינם הזרוע בשטח, המשגיחה ופועלת בשיתוף פעולה מלא עם הורי הילדים, בטיפול ובשמירה על זכויות הילדים במסגרת החינוכית. הסייעים דואגים שהצוות החינוכי יהיה קשוב לצורכי הילדים הסוכרתיים וישלב אותם בכל פעילויות בית הספר תוך התחשבות במצבם הרפואי, כך שיהיו חלק בלתי נפרד מהמעגל החברתי במסגרות החינוכיות ויסיר דאגה מיותרת מכתפי ההורים שיוכלו, כמו כל הורה אחר, לחזור בשעות הלימודים לעסוק בענייני השגרה המורכבים מעבודה ופרנסה.
"שינוי אורח החיים בעקבות גילוי הסוכרת מהווה עבור הילדים הגבלה משמעותית בשגרת חייהם ופוגע באיכות חייהם. מכיוון שילדים בגילאים צעירים אינם מסוגלים לשמור על אורח חיים קפדני שכזה לבדם, הם זקוקים לעזרה צמודה ולהשגחה במהלך כל היום וזאת בהתאם להנחיות הגורם הרפואי המטפל ולנתוניו הבריאותיים של כל ילד" אומרת ד"ר דלי-גוטפריד.
ד"ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו מברך את ד"ר דלי-גוטפריד וצוות המרכז לסוכרת נעורים על עבודה חשובה זו בהכשרת הסייעים הרפואיים ואומר, כי העסקת סייעים לילדים סוכרתיים במהלך שנת הלימודים במוסדות החינוך הינה קריטית ומצילת חיים. בנוסף, הסייעים חיוניים לשמירה על שגרת החיים התקינה של ילדים הזקוקים להשגחה ולעזרה בביצוע פעולות מנע, המאזנות את מצבם ושומרות על בריאותם.
החוק במדינת ישראל קבע, כי לאנשים סוכרתיים מגיעות מספר זכויות וביניהם סייעת לילדים חולי סוכרת אשר נמצאת במסגרות חינוכיות. כיום ניתן להגיש בקשה להקצאת סייעת מלווה לצורך רפואי ממשרד החינוך, החל מכניסתו של הילד למסגרות חינוך פורמליות של משרד החינוך, בגיל 3 או בכניסה לגן עירוני, עד הגיעו לכיתה ד'. לגבי ילדים מעל גיל תשע, במקרים חריגים שבהם מתקבלת בקשה מעובדת סוציאלית או מהרופא המטפל, ההורה יכול לפנות לוועדה בין-משרדית להקצאת סייעות רפואיות. ניתן להגיש בקשה לסייעת מלווה באגף הרווחה ברשות המקומית.