חיות מחמד הן "תרופה" טובה וחיובית עבור קשישים.
מחקרים רבים שנערכו בנושא מצאו, שההשפעה החיובית המתבטאת בשיפור הבריאות והכושר, הורדת סטרס, ירידה בתחושת הבדידות, הגדלת הסיכוי לאינטראקציות חברתיות במהלך הטיולים היומיים עם הכלבים והעלאת הרווחה הנפשית.
לכן, אחת ההמלצות להזדקנות בריאה היא לחיות במחיצת חיית מחמד.
שאלנו את חיה רמתי המתמחה בתחום מציאת הפתרונות הנכונים והטובים ביותר עבור קשישים כבר מעל ל-20 שנה. חיה מתמחה בהתאמת בתי אבות, מוסדות גריאטריים או סיעודיים בהתאם לצורך. לפרטים נוספים אודות חיה רמתי ומציאת פתרונות עבור היקרים לכם >> https://haya-r.co.il/
חיה מספרת שבבתי אבות רבים ישנן פעילויות יזומות עם בעלי חיים. "אנחנו רואים איך המפגשים האלה מאירים את עיניהם של הדיירים". בעלי חיים מביאים חיוך לפניהם של הקשישים, מעודדים אותם לתקשר ולהתנועע, ומספקים להם חום ואהבה ללא תנאי. זו דרך נפלאה להפיג בדידות ולהעלות את איכות החיים.
רוצה לשפר את בריאותך הגופנית והנפשית? – גדל בעל חיים!
בעלי חיים ממלאים תפקיד חשוב בחייהם של ילדים ומבוגרים עם דגש על אוכלוסיית הקשישים.
ככל שנבין טוב יותר את הקשר המיוחד שבין הקשיש לחיית המחמד שלו, כך נוכל להשתמש בו יותר כדי לשפר את חייהם מבחינת בריאות פיזית, נפשית ומבחינת הרווחה ואיכות החיים המשופרת שלהם.
השפעה בריאותית
מחקרים רבים מצאו, שלאנשים שלהם חיית מחמד יש לב בריא יותר, הם פחות חולים, פחות מבקרים אצל הרופא, עושים יותר פעילות גופנית ומורידים משקל בשל ההליכות היומיות עם בעל החיים.
הם מצאו גם, שפעולת ליטוף חיית המחמד משפיעה באופן חיובי על ירידה של לחץ הדם ושל רמות הכולסטרול והטריגליצרידים (עובדה המפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם) ויש לה השפעה חיובית גם בשיפור תסמיני אלרגיה ואסטמה.
הצורך להתייחס לכלב או לחתול ולטפל בו במסירות מעודד את הקשישים לעלות ולרדת במדרגות, להתכופף ולנוע.
עבור מבוגרים בני 60 ומעלה, הליכה היא בדרך כלל הצורה הנפוצה ביותר של פעילות גופנית ולכן הליכה עם כלבים מתאימה לכך בצורה מושלמת.
בשל כך מקובל מאד ליזום התערבויות וטיפולים לקשישים בעזרת בעלי חיים.
השפעה נפשית
התקשורת של הקשישים עם בעלי חיים מהווה עבורם תמיכה חברתית ורגשית המפחיתה מצוקה, דיכאון, תסמיני חרדה ופוסט טראומה ותחושת בדידות וכך היא משפרת את איכות חייהם הכללית.
טיפול בכלב או בחתול מעניק לאנשים מבוגרים תחושת אחריות ומשמעות. יש להם סיבה לקום בבוקר, לתת לבעל החיים שבאחריותם לאכול, לשחק אתו ולצאת לטייל אתו.
בשל כל זאת, לטיפול בחיות מחמד יש תפקיד חשוב בשיקום פסיכולוגי ופיזי.
תקשורת עם הסביבה
טיולים עם הכלב מספקים לקשיש הזדמנות לפעילות גופנית וליציאה מהבית החוצה. ביציאות הללו הקשישים פוגשים עוד חברים היוצאים לטייל עם כלביהם ויוצרים איתם תקשורת על הנושא האהוב על כולם – חיית המחמד.
וכך, חיית המחמד מספקת לקשישים תמיכה חברתית, מעודדת אינטראקציות חברתיות עם אנשים אחרים ומפחיתה תחושות של בדידות.
תפקוד קוגניטיבי
באשר להשפעה החיובית של חיות מחמד על קשישים הסובלים מדמנציה ומדיכאון, נמצאה השפעה חיובית של התערבות טיפולית בחיות מחמד על שיפור איכות החיים שלהם.
מכאן הסיקו החוקרים, שטיפול בעזרת חיות מחמד הינו יעיל בשיפור תסמיני דיכאון ותפקוד קוגניטיבי אצל דיירים עם מחלות נפש המתגוררים במוסדות סיעודיים.
הקלה בתחושת בדידות
תחושות בדידות של אנשים קשישים הינן זרז לסיכון מוגבר של מצבי בריאות פיזיים ונפשיים חמורים, כולל מוות מוקדם.
הקבוצה בעלת הסיכויים הגבוהים ביותר לדווח על תחושות של בדידות היא של קשישים בודדים החיים לבד ללא חיית מחמד.
לעומתם, קשישים שחיים עם חיות מחמד היו בסבירות נמוכה יותר לדווח על בדידות ועל השפעותיה הנפשיות הקשות. הם נמצאו במצב נפשי טוב יותר, חייהם מספקים ובעלי משמעות הרבה יותר מאשר אלו ללא חיית מחמד ומרגישים הרבה פחות בודדים בעולם.
לא בכדי נאמר, ש"הכלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם" ואין כמו לחזור הביתה לכשכושי זנב נלהבים, קפיצות ונביחות שמחה.
ולחובבי החתולים – למרות שהמשפט "החתול יהפוך לחברך, אך לעולם לא לעבדך" הינו מדויק, גם להם השפעה מבורכת וחיובית ביותר…