בימים עברו, בחירת הלחמים על מדפי המכולות ובסופר הייתה פשוטה מאוד: המגוון היה מצומצם למדי והסתכם פחות או יותר בלחם לבן ובלחם שחור, שהוא אפילו לא לחם מקמח מלא. ואולם, כיום המצב שונה לחלוטין ואנשים רבים מתלבטים בשאלה – איזהו הבריא ביותר? ככל הנראה, התשובה היא לחם כוסמין.
מגוון רחב ועשיר של לחמים
אם כן, כיום כאשר אנו מגיעים למדפי הלחמים ברשתות השיווק ובמאפיות אנו רואים שורה ארוכה של לחמים: הלחם האחיד "הישן והטוב" מקמח לבן, לחם מקמח מלא 100%, לחם עם קמח מלא שיש בו קמחים נוספים ובעיקר קמח לבן, לחם קל, לחם מחמצת, לחם שיפון, לחם כוסמין ועוד, ולכך מצטרפים שינויים נוספים במרכיבים כגון גרעינים וזרעים, פרג, קימל, יותר ופחות סוכר, וכדומה. הסיבה המרכזית למגוון ההולך וגדל הוא העלייה במודעות הציבור לכך שאפשר ורצוי לאכול בריא יותר, גם מבחינת הטעמים, וגם הרצון לגוון ולהעשיר את הטעמים בחיי היומיום. עקב הביקוש הגובר, ויש האומרים גם בזכות העלייה מברה"מ שהפכה לרוסיה, גבר גם ההיצע של הלחמים והוא נרחב מאי פעם.
ואיזה לחם הוא הבריא ביותר?
על השאלה הזו ניטשים ויכוחים עזים בשנים האחרונות, בין יצרניות הלחמים וגם בקרב הציבור. במקרים רבים, השוואה בין סוגי הלחמים השונים מראה כי לחם כוסמין הוא הבריא ביותר, מדוע? ראשית, הדגן המכונה כוסמין מכיל לא מעט מרכיבים טובים ואף חיוניים לבריאות כגון מינרלים, חלבונים וויטמינים, והוא גם מכיל יותר אבץ, זרחן, ברזל ומגנזים יחסית ללחמים העשויים מקמח חיטה. בנוסף, קמח כוסמין העשוי באמת ממאה אחוז כוסמין וללא דגנים אחרים, הוא כזה שלא עבר עיבוד שבו מורידים את מעטפת הגרעין. כידוע, בלחמים יש פחמימות המפורקות לסוכרים, דבר המגביר את רמת האיסולין וגם את רמת הסוכר בדם, מה שתורם לעלייה במשקל וגם מגביר את הסיכון לפיתוח סוכרת מבוגרים. לעומת זאת, בלחם כוסמין שלא עבר עיבוד כזה עליית הסוכר והאינסולין בדם הינה נמוכה בהרבה, ולכן מלבד הקטנת הסיכונים שתוארו לעיל הוא גם תורם לשמירה על רמה ומלאי יותר קבוע וזמין של אנרגיה לאורך היום – מה שמשפר את התפקוד הכללי.
יתרון בריאותי נוסף של לחם כוסמין הוא מיעוט יחסי של חומרי הדברה. זאת מכיוון שכוסמין הינו דגן בעל יכולות טובות מאוד להישרדות ושגשוג, גם אם התנאים אינם מיטביים. המשמעות היא שאפשר לגדל אותו יחסית בקלות, בתנאים שבהם צמחים אחרים היו נזקקים לחומרי דישון והדברה. ואם התנאים טובים, הרי שניתן להמעיט עוד יותר בהוספה של חומרים למען הגידול. עקב כך, כאשר צורכים לחם כוסמים מכניסים לגוף פחות כימיקלים שאינם מיטיבים עם הבריאות.