הדבר הראשון שעליכם לעשות במידה ואשך שמאל שלכם התנפח לאחר פעילות מאומצת זה לנוח ולהרגע. מדובר ככל הנראה בתופעה ידועה, נפוצה וברת טיפול. אז הסירו חשש מלבכם, וקראו את הפרטים הבאים שישפכו אור על התופעה הנפוצה הנקראת וריקוצלה.
התופעה המדוברת נפוצה עד כדי 20% מאוכלוסיית הגברים בעולם, לא מעט,בכל קנה מידה, ולכן אין מה להיות מופתעים כי חוקרים ורופאים השקיעו הרבה מרץ בניסיון להגיע לפתרון הבעיה. בגדול מדובר במצב שבו הדם זורם בצורה לקויה בוורידים אשר מזינים את האשכים, מה שמתבטא, בין היתר, בתופעה של נפיחות, ולעיתים אף וורידים הנראים לעין מבעד לעור של שק האשכים (תלוי בחומרת המצב).
אז מה אתם צריכים לעשות?
- הפסיקו פעילות עצימה – הדבר הראשון שעליכם לעשות במידה והחלה נפיחות באשך לאחר פעילות מאומצת, בין אם בעבודה או בפעילות גופנית ספורטיבית, זה להפסיק את הפעילות ולנוח. מחקרים הוכיחו שוב ושוב קשר ישיר בין החמרת הוריקוצלה לבין פעילות גופנית עצימה, ואף בענפי ספורט ספציפיים כגון כדורגל וכדורסל, ועל כך בהמשך המאמר.
- התחילו בתרגילים נכונים – בעוד שספורט ופעילות גופנית עצימה מובילים כמעט באופן גורף להחמרה בוריקוצלה, הרי שדווקא תרגילים מסוימים יכולים לתמוך בשיפור המצב ובתהליך ההחלמה שלכם מוריקוצלה. סדרת תרגילי קיגל (Kegel Exercises) של כיווץ שרירי רצפת האגן למספר שניות והרפייתם למנוחה אומנם מאמץ שרירים, אך דווקא תורם לריפוי.
- לגשת לבדיקה רפואית – בדיקה רפואית היא דבר מחייב במקרים של נפיחות באשך לאחר אימונים, ובכלל כאשר אתם עדים לתופעות משונות בגוף שלכם. הסיבה היא שיש צורך לאבחן ולשלול מצבים מורכבים, וזאת כדי למנוע מצב בו ישנה תופעה רפואית נסתרת הדורשת טיפול מיידי, ומצבים בהם אבחון מוקדם יכול להיות ההבדל שבין חיים ומוות, כמו במקרים של סרטן האשכים. בבדיקה הרפואית יאובחן המצב, ובמידה וזה אכן וריקוצלה, תופנו לטיפול המתאים לבעיה, אשר במרבית המקרים פותר אותה לחלוטין.
ומה לגבי פעילות גופנית?
בין אם אתם מרוצים מהעובדה ובין אם לא, כאן מדובר בשאלה שהתשובה עליה חד משמעית – פעילות גופנית עצימה רק תחריף את הוריקוצלה, מה שעלול לגרום לסיבוכים בהמשך הדרך. חלק מהסיבוכים האפשריים לוריקוצלה כוללים, בין היתר, פגיעה בפוריות אצל גברים, ולמען האמת מדובר בסיבה הראשונה לפגיעה בפוריות אצל הגבר, ולכן מן הראוי לטפל בכך בהקדם.
ד"ר זלמן יצחקוב מסביר: הקשר בין פעילות גופנית לוריקוצלה הוכח במחקרים קליניים בצורה מובהקת. מתוך פעילויות רבות שנבדקו, הפעילויות העיקריות מהן יש להימנע כוללות ריצה, הרמת משקולות וביצוע כפיפות בטן, פעולות אשר משפיעות באופן ישיר על הלחץ באזור האשכים, ותורמות להחרפת המצב. כמובן שההמלצות הללו כוללות, אם כך, כל פעילות ספורטיבית שכוללת כל אחד מאלו, לדוגמא פעילויות ספורטיביות וענפי ספורט הכוללים ריצה, ולא רק ריצה לשמה.