ניתוח קטרקט מתבצע כשקיימת עכירות בעדשת העין. במהלך הניתוח מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית.
במהלך תכנון ניתוח קטרקט המטופלים עוברים בדיקות להערכת אורך העין וקמירות הקרנית על מנת לתכנן איזו עדשה מתאימה עבורם. מטופלים הסובלים מאסטיגמטיזם הם מטופלים המרכיבים משקפיים או עדשות מגע עם תיקון צילינדר. מצב זה נוצר בשל שינויים בקמירות הקרנית. מטופלים אלה לרוב ידרשו לתיקון דומה גם בעדשה שתושתל במהלך הניתוח. עדשה זו נקראת עדשה טורית.
העדשה הטורית היא עדשה מתקדמת המותאמת באופן אישי למטופל הסובל מאסטיגמטיזם ותפקידה להקטין באופן משמעותי את הצורך במשקפיים לאחר הניתוח.
התייעצנו עם ד"ר אליק רוזנפלד, רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט ורשתית כדי להכיר מהי עדשה טורית בניתוח קטרקט ולמי יכולה להתאים. ד"ר אליק רוזנפלד הוא רופא עיניים בכיר ומנתח בשירות הרשתית במרכז הרפואי ע"ש אידית וולפסון, מנתח קטרקט ורשתית במרכז רפואי אסותא למבוטחי מכבי שירותי בריאות, מנתח קטרקט ורשתית בבית חולים פרטי מדיקה למבוטחי מאוחדת, רופא מומחה, מנתח פרטי ומנתח במרכז המומחים של אסותא. בנוסף, ד"ר רוזנפלד מנתח בבית החולים עין טל.
למידע נוסף על סוגי עדשות בניתוח קטרקט לחצו כאן .
מה קורה במצב של עיוות במבנה הקרנית?
כשקמירות הקרנית סדירה, הקרנית מקבלת צורה של כדור וכתוצאה מכך מרכזת את קרני האור באופן סדיר לכיוון עדשת העין ומשם לרשתית העין. במטופלים עם אסטיגמטיזם לקרנית צורה אובלית, כמו צורה של ביצה, וכתוצאה מכך קרני האור מתרכזות במרחקים שונים ומתקבלת תמונה מטושטשת.
פתרון אחד למצב זה – הינו הרכבת משקפיים או עדשות מגע עם "צילינדר" שמתקנות את העיוות בראייה. בעת ניתוח קטרקט כאשר מושתלת עדשה תוך עינית ניתן להשתיל עדשה עם תיקון צילינדר – עדשה טורית.
כיצד עדשה טורית מתקנת את עיוות הראייה?
עדשה טורית מייצרת בעיניי המטופלים את אותו אפקט כמו משקפים עם צילינדר. היא עוזרת לתיקון הראייה בכך שהיא "מחקה" את תפקודה של הקרנית במצבה התקין. לכן, למטופל הסובל מקטרקט, וכן מאסטיגמטיזם – יציע הרופא להשתיל עדשה טורית, שתוכננה ויוצרה במיוחד לטפל בבעיה זו.
סוגים של עדשות טוריות
ישנם מספר סוגים של עדשות טוריות המתאימות למטופלים עם אסטיגמטיזם:
– עדשות טוריות חד-מוקדיות למוקד ראייה אחד (לרוב לרחוק).
– עדשות טוריות רב-מוקדיות – למיקוד רחוק, בינוני וקרוב – בהתאם להחלטת הרופא בשיתוף המטופל.
– עדשות טוריות עם עומק מיקוד מורחב – בעיקר למרחק רחוק ובינוני.
הערכה ובדיקות מיוחדות לפני השתלת עדשה טורית בניתוח קטרקט
לפני ניתוח קטרקט המטופל עובר בדיקות מתקדמות לתכנון הניתוח הכוללות בדיקות ביומטריה ומיפוי קרנית. בדיקות אלה מודדות את אורך העין ואת קמירות הקרנית באופן מדוייק. הרופא המנתח מבצע חישובים ומדידות ולאור הנתונים שמתקבלים, ומתאים למטופל את העדשה הטובה ביותר עבורו. בבדיקות אלה מחושבת הזווית המתאימה שבה תושתל העדשה לתיקון אסטיגמטיזם. בהתאם להעדפות וצרכי המטופל ניתן לשקול להשתיל עדשה טורית חד מוקדית (מונופוקלית) או רב מוקדית (מולטיפוקלית).
מדדים חשובים בעת בחירת עדשה טורית:
– סוג עיוות הראייה
– מצב הקרנית והמבנה הכללי של העין.
– חומרת הצילינדר .
כיצד מתבצע ניתוח קטרקט עם עדשה טורית?
ניתוח קטרקט מתבצע בהרדמה מקומית בעזרת טיפות עיניים. בתחילת הניתוח מתכנן הרופא המנתח את הזווית בה מושתלת העדשה בהתאם לציר המחושב במיפוי הקרנית. במהלך הניתוח מבצע הרופא חתך קטן בקרנית דרכו מוסרת העדשה העכורה את העדשה עם הקטרקט ומושתלת עדשה מלאכותית העדשה ממוקמת בזווית שנמדדה בתחילת הניתוח באופן שמותאם ספציפית למטופל.
הניתוח אורך כ-20 עד 30 דקות. אחריו המטופלים משוחררים לביתם מבית החולים או המרכז הרפואי עם מגן עין שקוף וטיפול בטיפות לזמן קצר ולאחר מנוחת התאוששות קצרה – המטופל נשלח הביתה עם הוראות טיפול בכמה סוגי טיפות. תוך זמן קצר ביותר ניתן להתרשם מהשיפור המשמעותי בראייה וההחלמה מניתוח קטרקט נמשכת לרוב ימים בודדים.
הנחיות והתנהגות לאחר השתלת עדשה טורית בניתוח קטרקט
ההחלמה מניתוח קטרקט היא מהירה ולרוב ללא כאבים. ניתן לחזור לפעילות מלאה תוך זמן קצר.
את טיפות העיניים יש להזליף לעין המנותחת כמה שבועות לאחר הניתוח (בהתאם להוראות הטיפול מהרופא המנתח).
ישנם מטופלים שלאחר הניתוח לא יזדקקו למשקפיים כלל ואחרים שיפחיתו את השימוש בהם בסיטואציות חיים שונות.